Hoe weet ik welk adviesbureau ik moet kiezen voor begeleiding bij een certificering?

Er zijn in Nederland veel verschillende adviesbureaus die begeleiding aanbieden bij een certificeringstraject. In de aanloop naar een audit bieden deze bureaus u ondersteuning om uw audit met een positief resultaat te doorlopen. Wanneer u het besluit hebt genomen om een kwaliteitskeurmerk als bijvoorbeeld HKZ Kleine Organisaties of ISO 9001 te behalen, staat u voor de keuze om zelf de voorbereiding te doen of u hierin te laten adviseren/begeleiden. Maar hoe kiest u nou het juiste adviesbureau wat bij u en uw bedrijf past?

De certificerende instanties bieden geen begeleiding

Door het onafhankelijke en objectieve karakter van de certificerende organisaties, als bijvoorbeeld DEKRA, bieden deze geen begeleiding in de aanloop naar een audit. De visie op kwaliteit is dat de auditor die bij u de audit komt uitvoeren onbevooroordeeld, objectief en onafhankelijk is. Op het moment dat u wel begeleiding wilt, kunt u hiervoor begeleiding aanvragen bij een onafhankelijk adviesbureau.

Waarom zou ik begeleiding van een adviesbureau kiezen?

Indien u zelf goed thuis bent in kwaliteitsmanagement of inhoudelijke ervaring heeft met kwaliteitsnormen of de voorbereiding voor een audit, kunt u ervoor kiezen zelf de voorbereiding te doen. Wanneer u dit niet heeft of inschat dat u dit mogelijk in onvoldoende mate beheerst, maar het toch zelf wil doen, kunt u het natuurlijk leren.

In de markt zien wij dat het meest lastige van een audit – en de daarbij behorende vragen processen – het met een andere blik naar uw eigen organisatie kijken is. U bent uw bedrijf gestart (of aan het opstarten) omdat u verstand heeft van wat u doet. Een audit vraagt van u met een overstijgende blik naar uw organisatie en processen te kijken. Daarmee zult u een andere blik werpen op uw processen, risico’s. en verbetermaatregelen. Wij horen vaak terug dat dit een andere manier van kijken is, die prima te ontwikkelen is, waarbij begeleiding helpend is om met een “auditor” blik te leren kijken.

Wie kies ik als adviseur?

Ons advies is om een adviesbureau te kiezen die goed bij uw bedrijf past. Er zijn veel verschillende werkwijzen, prijzen, wijzes van ondersteuning beschikbaar. Het is goed om u af te vragen hoe u zelf dit proces voor u ziet. Wilt u direct een kwaliteitsmanagementsysteem wat volledig voor u ontwikkeld is, geïmplementeerd wordt en onderhouden wordt? Of wil u het stapsgewijs (eerst voldoen aan de audit, de opvolgende jaren verder personaliseren) uitvoeren om de impact op uw bedrijfsvoering zo klein mogelijk te houden? Wilt u online afspraken of spreekt u liever altijd fysiek af? Of iets tussen al deze mogelijkheden in? Uiteindelijk is het belangrijkste dat u een goed gevoel heeft over de partij die u kiest. Dat u bij een samenwerking daadwerkelijk het idee heeft dat dit adviesbureau er alles aan zal doen om met u de juiste voorbereiding te treffen. Met als resultaat het behalen van het kwaliteitskeurmerk.

Garantie voor het behalen van een audit

Wij horen vaak de vraag of een adviesbureau kan garanderen dat de audit gehaald wordt. Dit is niet mogelijk. Als adviesbureau hebben wij geen invloed op de audit zelf en op hoe het bedrijf tijdens de audit door de aanwezige vertegenwoordiger van het bedrijf gepresenteerd wordt. We hebben wel een gezamenlijk belang:”Uw bedrijf behaalt de gewenste certificering”. U mag van een adviesbureau waarmee u samenwerkt verwachten dat:

  • zij volledig op de hoogte zijn van de eisen van de norm.
  • U volledig wordt geinformeerd wat er voor uw bedrijf nodig is om vast te leggen en uit te voeren voor een audit.
  • het adviesbureau u niet alleen verteld wat u moet doen, maar u ook ondersteunt bij vragen en daadwerkelijk helpt.
  • zich volledig informeert over alles wat bij uw organisatie hoort, zodat het kwaliteitsmanagementsysteem wat u ontwikkelt voor de audit ook daadwerkelijk gebruikt kan worden.
Belangrijk om over na te denken:
  • In welke mate wil u tijd maken of heeft u tijd om het kwaliteitsmanagementsysteem vorm te geven?
  • Pas de mate van ondersteuning die u inkoopt aan op uw daadwerkelijke wensen en mogelijkheden.
  • Laat u goed informeren over de te behalen norm. Er zijn verschillende normen die op elkaar lijken. Win advies in over welke norm het beste bij uw bedrijf, wensen en toekomst past.
  • Prijzen verschillen onder adviesbureaus. Als u voor een norm veel verschillende prijzen ziet bij adviesbureaus, win dan informatie in wat de duurdere bureaus extra doen. Een norm is een norm, u kunt er dus vanuit gaan dat het prijsverschil voorkomt vanuit verschillende benaderingen van ondersteuning (of simpelweg welk bedrag er voor een consultant wordt berekent).

Wilt u weten wat er nodig is voor een audit? In dit artikel leest u hier meer over.

Maak kennis met onze consultants


Bedankt voor uw bericht!

Op werkdagen streven we ernaar binnen 2 uur uw bericht te beantwoorden.